(recept
si oblíbilo 9 návštěvníků)
FOCACCIA - italský chléb chudých
Potřebné ingredience
1/2kg hladké mouky, 3-4 lžíce extra panenského olivového oleje, 25g kvasnic, cca 1/4l mléka (i více), špetka cukru, sůl do těsta i na posypání (na posypání placek i plechu - nejlepší z mlýnku drcená mořská), černé vypeckované olivy, rozmarýn (čerstvý či sušený drcený), 125ml oliv. oleje na polití placek i plechu (hlavně do důlků mezi olivy)
Postup přípravy
- mouka + kvásek - nechat vzejít, sůl, olej, zbytek mléka - zpracovat těsto, hníst minimálně 10 minut, vznikne hladké, pružné těsto)
- těsto vložíme do mísy s vlažnou vodou a několikrát vymácháme, vyndáme a necháme v klidu a teple kynout
- pak těsto znova propracujeme a rozdělíme na 6 dílů - placky menší, vyšší - necháme ještě chvíli kynout
- prstem vtlačíme do těsta důlky a vložíme olivy, několikrát pevně upevníme (vylézají z těsta)
- placky posypeme hrubou mořskou solí, drceným rozmarýnem (pozor ne moc, lehce - je hodně aromatický)
- necháme ještě chvíli v klidu (olivy lépe drží v těstě)
- polijeme olejem a pečeme cca 20 min (180 stupňů) dozlatova, olej se během pečení vsákne
- nejlepší jsou teplé!!!!
VÝBORNÉ!!!!
- těsto vložíme do mísy s vlažnou vodou a několikrát vymácháme, vyndáme a necháme v klidu a teple kynout
- pak těsto znova propracujeme a rozdělíme na 6 dílů - placky menší, vyšší - necháme ještě chvíli kynout
- prstem vtlačíme do těsta důlky a vložíme olivy, několikrát pevně upevníme (vylézají z těsta)
- placky posypeme hrubou mořskou solí, drceným rozmarýnem (pozor ne moc, lehce - je hodně aromatický)
- necháme ještě chvíli v klidu (olivy lépe drží v těstě)
- polijeme olejem a pečeme cca 20 min (180 stupňů) dozlatova, olej se během pečení vsákne
- nejlepší jsou teplé!!!!
VÝBORNÉ!!!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Annita
(upraveno)
29. 5. 2007, 19:15
Dnes jsme upekli Váš chlebíček a je fakt super .ňam ňam .Doporučuji všem.Zkuste !!!
ASliva
(upraveno)
30. 5. 2007, 16:28
@Annita
... díky moc!!! ... u nás je tento recept moc oblíbený, kombinace oliv s rozmarýnem v pečivu je výborná a je zvláštní, že focaccia chutnají i lidem, kteří olivy vůbec nemusí ... ))